"Крик нації…" – вистава про Василя Стуса від Маріупольського театру

19.10.2022
moderator

 

Василь Стус - один із найвідоміших представників дисидентського руху в Україні другої половини ХХ століття. 37 років його немає з нами, але українці досі пам'ятають, вивчають, переосмислюють творчість письменника, публіциста, громадського діяча. Долю дисидента у виставі розповідають і показують актори Маріупольського театру, який нині розташувався в приміщенні Закарпатського муздрамтеатру.

"Крик нації…" – це спектакль-калейдоскоп про життя Василя Стуса. Прем'єра відбулася 16 липня – через 4 місяці після того, як росіяни зруйнували будівлю Маріупольського драмтеатру надпотужними бомбами, і в результаті загинули кількасот людей. 15 жовтня відбувся черговий показ вистави в Закарпатському муздрамтеатрі.

Над виставою близько місяця працювали: режисерка-постановниця, заслужена артистка України Людмила Колосович, художниця Емма Зайцева, режисерка з пластики Каспшишак-Сенів та весь акторський склад Маріупольського театру. 

"Крик Нації…" - неповторний твір, адже він містить не лише автобіографічні елементи з життя письменника, а й замальовки, частини прози.

На початку вистави Стус знайомить глядачів зі своїм знайомим - викладачем української мови, який за розпорядженням опинився в Горлівці Донецької області. Вражає розлючене ставлення шахтарів до філолога, який спілкується українською мовою. Незабаром один із батьків школярки відмовляється від уроків української для дочки і це виявляється вже другою такою відмовою за місяць… Дисидент розмірковує про те, в якому пригніченому стані опинилися національна мова народу, що втратив свою історичну пам'ять. Так, у Донецьку не було жодної україномовної школи в 70-х роках минулого століття.

Згодом письменник звертається до сина з нагоди 18-річчя, перебуваючи у в'язниці. Бажає йому по-справжньому оцінювати власні сили і водночас сумнівається, чи варто взагалі щось бажати. Не забули актори спародіювати радянську реальність - зобразивши Брєжнева і його картаву вимову під час винесення вироку про ув'язнення поета. Найближче оточення генсека глузує з манери літератора говорити українською та звинувачує останнього в націоналізмі, хоча за твердженнями самого автора жодних антирадянських наративів його твори не містили.

За словами актора Ігоря Китриша, який виконав роль Стуса, колектив надихнувся долею дисидента, що чинив опір до останнього, та не зламався попри спроби радянської влади. Зокрема, актор підкреслив схожість сучасної України з митцем, порівнявши незламність обох.

Отже, маріупольський драмтеатр впорався з ілюстрацією переслідування української інтелігенції в умовах радянської окупації, адже репресованих митців, подібно до Василя Стуса, було чимало. Саме тому п'єсу варто побачити кожному.

Наступний показ вистави "Крик нації.." відбудеться 29 жовтня о 18:00. Квитки можна придбати в касі театру або на сайті concert.ua.

 

Сергій Чернишов, студент 1 курсу кафедри журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416