Закарпаття – Земля з іменем


Автор книги – Іван Михайлович Сенько

Михайло Лучкай, Олександр Духнович, Анатолій Кралицький, Авґустин Волошин, Василь Ґренджа-Донський, князі Лаборець та Корятович – це люди, які віддавали нашому краю всі свої сили: сприяли розгортанню національно-визвольних змагань на Закарпатті, писали наукові й художні твори, відкривали школи, розвивали пресу... Про них і про інших «будителів» краю кандидат філологічних наук, завідувач кафедри російської літератури Іван Михайлович Сенько написав книгу.


Від часів Лаборця до сьогодення
Вийшла вона у видавництві "Карпати, має назву «Від часів Лаборця до сьогодення», складається з 4 частин. Збірка добре ілюстрована, містить портрети майже всіх історичних постатей, про яких ідеться у виданні (крім портрета Михайла Лучкая).Передмову під назвою
«Будильник дзвонить на світанку» написав доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету Сергій Федака.

 

«У книзі ретельно досліджується феномен будительської енергії неспокою за долю краю, – каже Іван Сенько. – Будителями називав просвітителів сам Олександр Духнович, тому що вони ніби будили людей зі сну». У виданні також є матеріали про Якова Головацького, Олександра Маркуша, Василя Пачовського, Олександра Павловича, Анатолія Кралицького, Марійку Підгірянку та інших відомих постатей.

У праці, окрім іншого, досліджується, як розвивалися назви Карпати та Русь (Карпатська, Підкарпатська, Закарпатська). «Існувала така думка, що Закарпаття – земля без імені, – зазначає автор. – Цим збірником утверджується думка, що Закарпаття – Земля з іменем».

Тож не сумнівайся, допитливий читачу, – бери до рук книжку, яка відкриє тобі чимало цікавого про історію краю і людей, що віддали свої помисли й труд цій землі...

 

Вікторія Кузьма, студентка відділення журналістики УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416