Відділення журналістики починає семестр з наукових здобутків: як викладачів…


Наукові здобутки кафедри

Cogito, ergo sum (Я мислю, отже, існую). Саме ці слова Рене Декарта стали епіграфом до науково-популярного видання «Гостримо перо. Основи журналістикознавчих розвідок», авторами якого є доценти кафедри журналістики Галина Шаповалова та Ярослава Шебештян. Книга днями побачила світ у видавництві «Карпати» за сприяння управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Закарпатської облдержадміністрації у рамках програми, що передбачає підтримку видання творів закарпатських авторів.

Посібник стане у пригоді не лише студентам, а й молодим, та й досвідченим науковцям. І не тільки у сфері журналістикознавства. Адже висвітлює обов’язкові складові наукової роботи – від пошуку ідеї до її втілення, – з’ясовує специфіку типових видів і форм розвідок, принципи і методи наукового осмислення дійсності, обґрунтовує засади опрацювання теоретичних джерел та емпіричного матеріалу.

Рекомендаціями щодо написання тексту, стандартів оформлення, а також захисту студентської наукової роботи зможе скористатися кожен, хто приступає до її виконання, незалежно від факультету, напряму підготовки, спеціальності, курсу.

Додатки до видання, що вміщують термінологічний словник-мінімум, словник-мінімум загальноприйнятих скорочень, уживаних у медіа- та науковій сферах, сталі словосполучення, доречні в науковому і медіамовленні, зразок оформлення використаної наукової літератури є просто безцінною допомогою для науковця-початківця.

У праці особливу увагу приділено культурі оформлення наукової думки. Ті, хто робить перші кроки на шляху до опанування азів наукового мовлення, зможуть знайти навіть готові стереотипні формули, які слід уживати у наукових текстах, враховуючи специфіку предмету дослідження, комунікативних потреб тощо.

Гадаємо, що поява такого видання є абсолютно на часі, особливо в аспекті сучасного розвитку нашого вишу, коли йдеться про здобуття ним статусу дослідницького. Випускник такого закладу повинен уміти мислити, системно оцінювати явища буття, бачити перспективу, ставити мету, залучати адекватний інструментарій на шляху до її досягнення, а цього неможливо досягти без систематичної наукової роботи – як викладачів, так і студентів.

Підтвердженням цього слугують завжди актуальні слова відомого німецького філософа Карла Ясперса: «Якщо виходити з того, що Університет шукає істину за допомогою науки, то дослідження є його основним завданням».

 

Вл. інф.

 

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416