Як студенти заробляють під час навчання

02.11.2015
oliab

У наш надзвичайно важкий час кожен шукає якийсь додатковий заробіток. Ціни стали вищими, і тому зараз прожити студенту лише на стипендію майже нереально. Звичайно, кожному спудею допомагають харчами та коштами з рідної домівки. Та все одно – цього замало, бо хочеться не лише поїсти, а й гарно відпочити. Колись вистачало й ста гривень, аби «жити на повні щоки», погуляти з друзями, просто розважитися. А зараз за ці гроші можна хіба що проїхатися на маршрутці.

Так, жити стало важче, але студенти не опускають руки та намагаються знайти якийсь підзаробіток. Декому навіть удається поєднувати навчання і роботу.

«Безперечно, мені досить важко працювати і навчатися. Часу дуже бракує, особливо під час модульних контролів. Але що вдієш коли зараз усе таке дороге, а стипендії не вистачає. Одна моя знайома студентка вже працює вчителькою у школі. Вона рідко  ходить на пари ,  через що втрачає великий багаж знань, який міг би знадобитися їй у житті. Улітку я також працювала, а коли розпочалося навчання, мені запропонували хорошу роботу. Я погодилася, зараз працюю»,  – Іванна, 4 курс, математичний факультет.

Деякі роботодавці охоче приймають студентів на роботу. Адже саме молодь  має нові погляди на проблеми і  способи їх вирішення. І, звичайно, цим робітникам потрібно менше платити. Вони не вибагливі, хоча бувають і винятки. У роботодавців є багато сумнівів, чи варто брати на роботу  працівників, котрі офіційно поки не здобули вищу освіту.  Одні охоче беруть, а інші вважають такий вчинок нерозумним. Мовляв, зелені ще, нічого не розуміють та й не мають досвіду. Незважаючи на це, чимало студентів таки працюють за фахом і отримують непогані кошти.

«Я навчаюся на 4 курсі й уже  працюю за спеціальністю – ведучою на радіо, підпрацьовую співачкою і заробляю невеликі гроші за допомогою власного хобі. Часто під час навчального процесу потрібно обирати між навчанням і роботою. Інколи вдається встигати і на пари, і на ефір. А іноді доводиться обирати. Проте це стабільний заробіток. Що ж стосується інших способів заробити, то тут не виникає якихось проблем із навчанням. Навіть навпаки, саме в університеті знайомлюся із потенційними замовницями моїх квіткових аксесуарів», – Мирослава, 4 курс, студентка відділення журналістики.

Якщо хочеться підзаробити, то зажди можна знайти безліч пропозицій у різних виданнях та на сайтах. Студентам навіть ідуть назустріч, пропонують роботу на декілька годин у день. Для того, аби дозволити собі нормально прожити в місті, не просячи коштів від батьків, потрібно чимось жертвувати.

«Я працюю і навчаюся одночасно, бо стипендії не вистачає на прожиття. Хоч заробіток невеликий, додаткові 20 чи 50 грн ніколи не будуть зайвими. Я працюю за фахом. Тобто маю хорошу практику. Іноді доводиться жертвувати сном, відпочинком, але намагаюся це все поєднувати», – Марина, студентка 4 курсу, філологічний факультет.

Словом, підзаробити під час навчання цілком реально, потрібні лише сила, бажання і терпіння. Завжди приємніше мати свої гроші, аніж витрачати заощадження батьків. Лише тоді, коли починаєш самотужки заробляти – розумієш, як важко дістаються гроші.

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416