Аби познайомитися із Закарпаттям, журналісти всієї країни та зарубіжжя здолали сотні кілометрів

25.04.2016
oliab

22 квітня учасники ІІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів та аспірантів «Актуальні проблеми філології та журналістики» після насиченої наукової частини перейшли до культурної програми.

22 квітня учасники ІІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів та аспірантів «Актуальні проблеми філології та журналістики» після насиченої наукової частини перейшли до культурної програми.

Під вечір першого дня конференції її учасники мали пізнавальну екскурсію Ужгородським замком, яку провела науковий працівник музею, випускниця УжНУ Вікторія Горінецька. Далі з містом, його визначними місцями гостей ознайомила другокурсниця-журналістка Вероніка Станчак.



Галина Шумицька

Другого дня, після напутніх слів декана філологічного факультету Галини Шумицької, молоді науковці поїхали на екскурсію Закарпаттям. Передбачалася поїздка до Берегова, санаторію «Карпати» та в мукачівський замок «Паланок». Екскурсійний маршрут вирішили доповнити ще одним не менш цікавим замком «Сент-Міклош» у Чинадійові.

Учасники форуму вирушили до Берегова, де їх гостинно прийняли в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ. Гостей зустріла  й почала знайомити з інститутом доцент кафедри філології Єлизавета Барань, потім долучився проректор Дюла Фодор.

Гості приїхали не з порожніми руками: заступник декана філфаку з наукової роботи Наталія Венжинович подарувала господарям збірник матеріалів молодих дослідників, які й були представлені на конференції, а також програму наукового форуму. Представники угорського інституту навзаєм презентували власні напрацювання.

Пан проректор розповів про історію закладу, провів екскурсію. Гості були щиро вражені побаченим. Кажуть, такого не очікували. Цікаво, що аудиторії в інституті мають назви міст Угорщини, коштом яких допомагали привести до ладу приміщення. Гості побували в актовій залі, конференц-залі, відвідали бібліотеку й навчальні аудиторії. Після цікавої екскурсії мали нагоду перепочити та підкріпитися смачним боґрачем.

Вирушивши з Берегова, не змогли оминути увагою чинадіївський середньовічний замок «Сент-Міклош». Дорога була довгою, але сумувати не доводилося. Увесь цей час екскурсантів супроводжував гід Павло Худіш, який розповідав цікаві історії про Закарпаття, не оминав увагою населені пункти, повз які проїжджали (розповів, мабуть, про кожен), а також приправляв цікаві історичні факти колоритним закарпатським гумором.

Діставшись Чинадійова, гості рушили до середньовічної фортеці. Їм неабияк пощастило: екскурсію проводив єдиний в Україні власник (орендар) замку – художник Йосип Бартош. Пан Йосип переконливо попросив вимкнути мобільні телефони та не фотографувати під час екскурсії. Усі були в неймовірному захопленні не тільки від самого замку, а й від ексцентричної персони екскурсовода, який тримав інтригу до самого кінця своєї розповіді – розповіді про велике кохання. Динамічна екскурсія, пересипана влучними жартами, завершилася фото на згадку з паном Йосипом.

Тоді екскурсанти рушили до санаторію «Карпати», який раніше був мисливським угіддям графа Шенборна. Гід розповів багато цікавого з життя колишніх власників палацу. Тут легенди перепліталися з історичними фактами. Палац має незвичну будову: за кількістю вікон, димарів, входів-виходів. Донині збереглася камінна зала з неповторними дерев’яними сходами. Та головною її прикрасою є люстра у вигляді русалки, з хвоста якої стирчать чудові та великі… роги. З цією люстрою теж пов’язано кілька цікавих легенд.

У давні часи тут вирували пристрасті, панувала любов, була й зрада. І все це супроводжувалося змінами у будівлі палацу, а також у неповторному парку з водоймою (за переказами, спочатку була у вигляді двох сердець, згодом набула контурів Австро-Угорщини). Погулявши територією та скуштувавши цілющої води з джерела краси, екскурсанти попрямували штурмувати Мукачівський замок.

Студентка із Хорватії Ніка Пресл зачарована Закарпаттям та гостинним прийомом: «Раніше я бувала в Україні, але на Закарпатті ще ні разу. Я обрала для вивчення українську мову і з часом у неї закохалася. Вивчаю її вже 7 років. Тепер досліджувала метеорологічну лексику. Мені дуже сподобався високий рівень організації конференції, вона відрізняється (у хорошому розумінні слова) від закордонних, принаймні тих, що я відвідала. Люди в Україні дуже приємні, почуваюся тут, як удома».

У «Паланку»  екскурсовод Павло запропонував учасникам інтерактивну екскурсію, в ході якої всі зрозуміли, наскільки неприступною є ця фортеця. Учасники попросили Федора Корятовича здійснити їхні бажання, віддали шану Ілоні Зріні, яка тривалий час обороняла фортецю, помилувалися краєвидами околиць з високих бастіонів. Втомлені, але щасливі й сповнені нових вражень, екскурсанти вирушили до Ужгорода.

Додому, у Дніпропетровськ, повезуть масу вражень Валерія Гриньова та Микита Тімохін. Дівчина приїхала до Ужгорода, щоб представити свої здобутки в галузі мовознавства, Микита ж підтримував її морально. Сповнена вражень Валерія розповідає: «Ми вивчаємо другу слов’янську мову. Я – словацьку, тож моя робота присвячена цій тематиці. Дуже сподобався університет та затишна атмосфера – нас дуже тепло прийняли. Закарпаття та Ужгород дуже сподобалися! У нашій екскурсії вашим краєм вразив інститут у Берегові: ходиш і деколи не розумієш, в Україні ти чи в Угорщині. Замок «Сент-Міклош» – це окрема тема. Там все дуже атмосферно, а екскурсовод-художник доповнив враження своєю неординарністю». Микита продовжує: «У мене дуже гарні враження. Усе сподобалося, особливо природа. Я народився на Кавказі, у Сочі, тож в ботанічному саду в Ужгороді дуже приємно було побачити рослину, що нагадала про ті краї. Хочеться повернутися ще...».

Наступна міжнародна конференція на філфаку відбудеться через два роки, тож чекаємо нових друзів знову!

Ксенія Шокіна, Медіацентр УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416