Відомий фотограф Михайло Палінчак поспілкувався з майбутніми журналістами, рекламниками й піарниками

13.10.2023
moderator

11 жовтня на кафедрі журналістики УжНУ відбулася зустріч із документальним фотографом Михайлом Палінчаком. Його світлини, зокрема про війну в Укрїаїні, публікують такі видання, як «The New York Times», «The Guardian», «The Washington Post», «Spiegel» тощо. Михайло є членом Української фотографічної альтернативи (UPHA) та Української Асоціації професійних фотографів (UAPP), засновником платформи «Untitled». 

На початку зустрічі Михайло розповів про себе: він родом з Ужгорода, навчався в УжНУ на спеціальності міжнародні економічні  відносини. З 2005 року живе в Києві. Фотографує з 2008 року, утім професійну кар’єру почав у період Революції Гідності, тоді його знимками зацікавилися українські й закордонні видання. З 2014 до 2019 року працював у пресслужбі Президента Петра Порошенка, фотографував усі важливі заходи, їздив у відрядження. Саме в той час, за його словами, набув хорошого досвіду й почав тісно співпрацювати з медіа.

На зустрічі зі студентами й викладачами Михайло показав фотографії, які зробив під час повномасштабного вторгнення та розповів історії, пов’язані зі світлинами. Від одним із перших з-поміж фотографів їздив до Бучі, де зафіксував злочини росіян, а також працював у Бородянці, Ізюмі, Чорнобильскій зоні...

М. Палінчак дуже талановитий, має направду історичні світлини, та готовий здійснити окрему подорож заради однієї фотографії, коли має творчий задум. Незважаючи на те, що після зйомок деокупованих територій пережив емоційне вигорання, переконаний, що фотограф до всього може звикнути, оскільки в нього є мета – документувати події.

На зустрічі було цікаво дізнатись історію знимків, які зробив фотограф, а також послухати поради ужгородця. Він розповів про особливості співпраці з закордонними виданнями, рекомендував студентам вивчати мови й і шукати історії людей,  висвітлювати їх у медіа. Для того, щоб написати хороший матеріал про війну, не обов’язково бути на лінії фронту.

Студенти не очікували, що фотографія може викликати стільки почуттів, а гарно написана історія до неї – ще й сльози на очах.

Марія Гаджега та Анастасія Фатула , студентки 1 курсу спец. «Журналістика»

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416