Діалекти, паспорти, релігія… – студенти спростовують стереотипи про Закарпаття

18.11.2022
moderator
Анастасія Стегайло - уродженка Сумщини

Україна – єдина і дружня, найвіддаленіші регіони завжди підтримували один одного, а під час війни й поготів. Західні області сьогодні надають гуманітарну допомогу тим містам і селищам, які утримують підступного ворога, приймають удари на себе... Однією з тилових областей є Закарпаття – мальовничий гірський край, що розташований на кордоні з чотирма країнами ЄС. Як не дивно, до повномасштабного вторгнення ширилося чимало стереотипів про цю область. 

Катерина Ісаченко з Чернігівщини

Наприклад, на Чернігівщині поширена думка, що закарпатці не розуміють російської мови. Чернігівці асоціюють область із горами, вином, ромами. Чимало людей вважає, що місцеві в основному розмовляють на діалекті, а зустріти людину яка спілкується словацькою чи угорською, дуже легко. Найпоширеніший міф – що кожен третій закарпатець має угорський паспорт. Щодо менталітету, молодь Чернігівщини вважає закарпатців ввічливими та добрими. Також поширена думка – що жителі Закарпаття переважно є католиками за віросповіданням.

На Сумщині поширюється не менше стереотипів про Закарпаття. Позитивні – про те, що закарпатці – добрі та ввічливі люди, які з повагою ставляться до туристів і приїжджих. Серед негативних стереотипів – що на Закарпатті відчувається сильний вплив церкви, тому місцеві  засуджують людей з іншою вірою, ніж у них, або атеїстів. Через те, що Закарпаття знаходиться близько до кордонів з іншими країнами, сумчани вважають більшу частину місцевих підприємців – контрабандистами.

Микита Лісовець із Херсона

«Коли я їхав на Закарпаття, чув, що тут нездоровий націоналізм, який підтримує більшість населення. Але зараз розумію, що це не так. Звісно, патріоти й націоналісти тут є, але не такі, як про це розповідали мені. Поширена думка в моєму регіоні, що на Закарпатті всі розмовляють літературною українською мовою, але як виявилося, набагато частіше можна почути закарпатський діалект»,— поділився спостереженнями Микита Лісовець студент 3 курсу кафедри журналістики, що приїхав із Херсонської області.

Поспілкувавшись зі студенткою 3 курсу кафедри журналістики з Дніпропетровщини – Сніжаною Безкровною – ми дізналися, що і в її регіоні поширені стереотипи про релігійність закарпатців: «Коли я їхала на Закарпаття, то вважала, що тут всі католики і греко-католики, але з часом зрозуміла, що це не так. В Ужгороді багато українських православних церков, у яких  багато прихожан, тому не варто вірити цьому стереотипу».

Отже, перш ніж довіряти стереотипам, міфам, чуткам і поширювати їх, – потрібно поспілкуватися з місцевими і приїхати хоча б раз на Закарпаття. Тут радо приймають гостей із будь-якого куточка України, надають притулок, допомагають, чим можуть. Тож сподіваємося, в багатьох людей, які рятуються від війни в цьому регіоні, більше не буде стереотипів про Закарпаття. 

Катерина Ісаченко, Анастасія Стегайло, студентки 1 курсу кафедри журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416