«УжНУ the best! Не віддамо УжНУ!»

29.09.2012
oliab
Студенти влаштувати мітинг і виступили на захист свого вишу. Під вигуки «УжНУ the best!», «УжНУ найкращий!», «Руки геть від УжНУ!», «Не віддамо УжНУ!» сьогодні, 28 лютого, студенти Ужгородського національного університету пройшли довжелезною колоною від центрального корпусу вишу (Університетська, 14) до Закарпатської облдержадміністрації на площі Народній.

 


Студентський мітинг розпочався о 14:00, коли колона рушила від центрального корпусу УжНУ. У той же час із гуртожитків та інших корпусів теж виходили студенти й поступово долучалися до акції протесту. Дійшовши до площі Народної, студентський «ланцюг» нараховував близько трьох тисяч протестувальників.

В арсеналі студентів були футболки та плакати «Я люблю УжНУ», а також великі банери: «Разом ми сила», «Ні ліквідації УжНУ»,
«УжНУ 1945-?», «Реформи в освіті — антиприклад реформ (В.Ф.Янукович)», «Геть Сулиму», «Ледида, Ви теж з УжНУ!», «За УжНУ всіх порву!», «Геть Табачника!», «Ні реорганізації», «УжНУ не сміття» тощо. Протестувальники сформували живий коридор від ОДА до економічного факультету та скандувати «Табачника на нари — тоді підемо на пари!».

Координатори мітингу, голова профкому студентів УжНУ Андріана Завадяк та завідувач кафедри зарубіжної літератури доцент Михайло Рошко, повідомили, що вийти на акцію протесту студентів змусили численні порушення під час останньої перевірки, що організувало Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, відверто замовний характер державного інспектування, питання про реорганізацію закарпатських вишів, що знову почало порушуватися, та ще більш негативна тема – ліквідація УжНУ.

Також у цей день відбулися збори трудового колективу УжНУ, на яких були присутні й голова обласної ради Іван Балога та голова облдержадміністрації Олександр Ледида.

Під час засідання ректор університету Микола Вегеш виголосив подяку студентам, які теж були присутні на зборах, за любов до УжНУ і висловив свою солідарність з ними. Крім того, Микола Миколайович назвав численні досягнення університету за довгу історію його існування, серед яких згадав і про диплом "за високі творчі досягнення в удосконаленні змісту навчально-виховного процесу національної системи освіти України", підписаний міністром Табачником незадовго після оприлюднення результатів міністерської перевірки.

Вказав і на те, що остання перевірка Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, яку ректор назвав «найбільш юридично неграмотною», відбулася з численними грубими порушеннями. Серед яких: непередбачене програмою інспектування, анонімне опитування студентів, заміна шкали оцінювання контрольних робіт, що призвело до штучного заниження балів, та найголовніше порушення — відмова комісії від процедури узгодження акту перевірки з керівництвом університету в присутності всіх членів комісії.
Микола Вегеш попросив очільників краю підтримати УжНУ та звернутися до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з пропозицією відмінити урядове розпорядження від 10 серпня 2011 року про злиття закарпатських вишів. Крім того, ректор просив підтримати вимогу про усунення з посади міністра Табачника і його першого заступника.

Микола Миколайович заявив, що він не стане могильником бренду УжНУ і що готовий подати у відставку завчасно, якщо проблема «у моїй скромній персоні та якщо це призведе до припинення дії постанови».

Іван Балога та Олександр Ледида підтримали пропозицію щодо скасування розпорядження і підписали проект телеграми.

Стосовно іншого Олександр Ледида сказав, що, зокрема, питання про зняття з посади міністра, «який дає вам дипломи, я навіть коментувати не буду». Щодо перевірки, то голова ОДА повідомив: він не є спеціалістом у цьому питанні і тому не може це коментувати.

Іван Балога пообіцяв, що обласна рада буде відстоювати інтереси УжНУ і що вже сьогодні внесе зміни до розпорядження про скликання сесії (яка відбудеться 2 березня): першим на порядку денному буде розглядатися питання про підтримку колективу Ужгородського національного університету.

Також колектив вишу попросив керівництво області організувати зустріч з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, який у четвер, 1 березня, відвідає область, на що дістало схвальну відповідь.

 

Юлія Дуб, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416