Філфак долучився до відкритого екскурсування обласним центром

27.12.2013
oliab


Філфак долучився до відкритого екскурсування обласним центром

У неділю, 22 грудня, у нашому місті вже вкотре пройшла відкрита тематична екскурсія: про Ужгород журналістський розповідав викладач кафедри журналістики філологічного факультету Віктор Дрогальчук.


Під час екскурсії

У неділю, 22 грудня, у нашому місті вже вкотре пройшла відкрита тематична екскурсія: про Ужгород журналістський розповідав викладач кафедри журналістики філологічного факультету Віктор Дрогальчук.

Ті, хто цікавиться журналістикою, та й узагалі історією свого міста, вже традиційно зібралися на площі Театральній біля скульптурки Миколайчика.


Віктор Дрогальчук

Віктор Кузьмич, який чимало років своєї медійної діяльності присвятив газеті «Закарпатська правда», розпочав свою оповідь саме з неї: «Засноване видання було 1920 року під назвою «Правда». Через рік його почали називати «Карпатською правдою». А сучасну назву газета дістала тільки в післявоєнний період».


Під час екскурсії

Учасники екскурсії побували й на вулиці Духновича, яку колись називали Вовняною. Будівлю, у якій нині розташувалася Державна податкова інспекція Ужгорода, ще в 30-х роках ХХ століття побудував чеський кондитер. Із середини 60-х років тут містилися редакції майже всіх обласних газет нашого краю. «Закарпатській правді» належали два поверхи з п’яти.

За словами Віктора Дрогальчука, це видання було єдиним на Закарпатті, яке на той час виходило шість разів на тиждень (окрім понеділка). Забезпечували діяльність цього ЗМІ 70–80 працівників. Тираж «Закарпатської правди» сягав за 160 тисяч примірників: 120 тисяч українською мовою і понад 40 тисяч ─ російською.


Учасники екскурсії

Почули учасники екскурсії й про видатного закарпатського публіциста Михайла Бабидорича. Екскурсовод наголосив на тому, що це єдиний в Україні журналіст, який пропрацював в одній газеті 53 роки. Розпочинав кореспондентом, закінчив ─ заступником головного редактора. Аби зберегти пам’ять про цю цікаву людину, Віктор Кузьмич запропонував встановити меморіальну дошку на будинку, де проживав Михайло Іванович.


Під час екскурсії

Були сказані вдячні слова й про таких метрів закарпатської журналістики, як Євген Фенцик та Августин Волошин. «Євген Андрійович видавав журнал «Листок», який виходив 18 років. Кількість передплатників коливалася від 100 до 150. Перед смертю він просив, щоб продовжили його справу, проте після цього світ побачив тільки один номер. У 1926 році був встановлений пам’ятник пану Євгену за кошти громадськості, ─ розповідає екскурсовод. ─ А інший видатний закарпатець, Августин Волошин, тривалий час був редактором газети «Наука», яка першою в нашому краї стала щоденною».


Роман Офіцинський

Прийшли на екскурсію проректор Ужгородського університету Роман Офіцинський та декан філологічного факультету Галина Шумицька.

Роман Андрійович, як один з учасників ініціативної групи, яка організовує такі екскурсії, зазначив: «Відкриті екскурсії Ужгородом проводяться вже другий рік поспіль. Сьогоднішня, мабуть, уже десь 60-а. Намагаємося обирати теми, які ще не розглядалися. Допомагають нам у цьому й самі люди, які говорять, про що їм цікаво було б дізнатися. Приємно вражає той факт, що послухати нас приходять і професійні екскурсоводи».


Галина Шумицька

Розповіла про свої враження від такого заходу й Галина Василівна: «Мені все дуже сподобалося! Безкоштовні тематичні екскурсії містом ─ це цікавий задум, а нинішня ще й у сенсі професійному пізнавальна. Не дуже уявляла собі, як наш екскурсовод зреалізує таке непросте завдання, адже все доволі абстрактно: колись були редакції, працювали люди, творячи інформаційний простір Закарпаття. Тепер уже все не так. Деяких будівель узагалі нема, в інших ─ зовсім інші об’єкти. Однак розповідь виявилася настільки цікавою, насиченою фактами, що ми змогли собі все уявити. Особливо мені припала до душі ідея Віктора Кузьмича про встановлення меморіальної дошки Михайлові Бабидоричу, адже він явно цього заслуговує. До того ж у жовтні цього року йому виповнилося б ювілейних 90. Мені приємно, що така ініціатива йде від навчально-наукового осередку УжНУ ─ відділення журналістики, а також те, що проректор Роман Офіцинський під час екскурсії висловив нам свою підтримку».

Наступна відкрита тематична екскурсія відбудеться в неділю, 29 грудня.

 

Марина Шишола
Відео Роберта Паппа
Медіацентр УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416