У «Чорному дзеркалі» технологічної реальності, що може стати пасткою...

«Чорне дзеркало» – це науково-фантастичний серіал, створений британським письменником-сатириком Чарлі Брукером, про високі технології й про те, як вони впливають на людей. Це сатира на довколишній світ, яка показує наше криве відображення на темній поверхні екрану. Парадоксально, що Чарлі Брукер, критикуючи «чорне дзеркало» – дисплей смартфона, телевізора, монітора тощо, – водночас змушує глядачів серіалу перебувати біля екрана якомога довше. Можливо, річ у тім, що критика і сатира стосується не так ґаджетів, як нас із вами.

Серіал створено у формі антології, тобто кожна серія має власний сюжет і не пов’язана з іншими ні місцем, ні часом, ні акторами; кожну можна переглядати як окрему кінострічку. Водночас відчувається і взаємозв’язок між серіями. Їх лейтмотив – це вплив технологій на людські стосунки. Однак у процесі перегляду усвідомлюєш, що проблема не в пристроях, а в самих людях. Технології доповнюють драматичні перипетії між персонажами.

Наприклад, в одній із серій показують можливість оцифрування людської свідомості після смерті, для завантаження на спеціальні сервери, де точна копія людини буде постійно існувати. Є можливість обрати епоху: 90-ті, 80-ті, 2000-ні, що викликає ностальгію, а родичі померлого за допомогою віртуальної реальності можуть побачити або навіть поспілкуватися з мерцем.

В іншій серії – світ гіперболізованих соціальних мереж, коли від рейтингу власної сторінки залежить соціальний статус людини, а за наявності низьких балів людину можуть позбавити благ цивілізації, наприклад, медичної допомоги чи навіть відібрати нерухомість.

Всі ці технології хоч і виглядають фантастично, але продемонстровані в дискурсі сучасного світу, а деякі з них навіть науково обґрунтовані. І тут питання не в тому, чи людство дійде то таких ноу-хау, а в тому, чи буде це гуманно?

Чарлі Брукер у серіалі показує недалеке майбутнє, а подеколи – й нашу сучасність. Під час перегляду в голові постійно виникатимуть паралелі між реальним і сатиричним світом «Чорного дзеркала», лякатимуть думки, що всі ми, можливо, саме тепер перебуваємо в серії 6-го сезону…

Смартфони – це невіддільна складова сучасного суспільства. Майже для кожного це як новий орган, який доповнює людську ментальність. Вся можлива інформація, файли розважального характеру та власне цифрове життя лежать у тебе в кишені або на столі. Звісно, кожному хочеться пірнути в цей інформаційний вир і залишатися в ньому якомога довше. На перший погляд, у смартфонах – нічого поганого, проте кожна медаль має зворотний бік. Через  колосальний обсяг інформації, що постійно оновлюються, мережа «Інтернет» потребує від людини занадто багато вільного часу. Через це в ній можна заплутатись і не знайти вихід, а всі події, що відбуваються офлайн, перестануть бути цікавими, контрастуючи з «чорним дзеркалом» у кишені. Тому власне життя буде розглядатися не крізь призму живих емоцій, а в контексті того, як виглядає на власній сторінці в соцмережах і скільки лайків та репостів вдасться зібрати.

Сучасні технології мають дуже багато переваг. Це безсумнівний прогрес людства. Сьогодні майже в кожного з нас є розумний телефон, який може слугувати джерелом невичерпної інформації, допомагає заробляти кошти, розважатися й відпочивати з користю. Водночас після перегляду серіалу «Чорне дзеркало» усвідомлюєш: близька і небезпечна реальність, коли розумний телефон може виявитися розумнішим за свого власника та стати для нього пасткою.

Сергій Микович, студент відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416