Представники облдержадміністрації та кафедри журналістики домовилися про співпрацю

16.05.2021
Наталія Толочко

Перспективи практики, стажування і працевлаштування студентів відділення журналістики в Закарпатській ОДА обговорили 11 травня заступник голови Ігор Шинкарюк та завідувач кафедри журналістики, доктор наук із соціальних комунікацій, професор Юрій Бідзіля. Закріплять домовленості підписанням меморандуму про співпрацю відділення журналістики з управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.

Під час зустрічі йшлося про сучасні виклики в медіасфері, проблеми регіонального медіаринку, труднощі підготовки журналістів тощо. Заступник голови ОДА Ігор Шинкарюк переконаний, що засоби масової інформації на Закарпатті розвиваються повільно, потребують підтримки, однак ще важливішим є поліпшення якості їхньої роботи, дотримання працівниками журналістської етики, норм толерантності, професійних стандартів тощо. Саме тому покладає надії на відділення журналістики, прагне зацікавити молодь роботою у пресслужбі.

«Для ефективної роботи адміністрації у ній повинен бути хороший комунікаційний підрозділ, який ми сьогодні розширюємо і маємо потребу в молодих амбітних працівниках, що готові брати на себе відповідальність, уміють планувати роботу, оперативно готувати матеріали для медіа із дотриманням стандартів, оскільки представляють державний орган і помилки неприпустимі. Темп у нас шалений, не кожен може працювати в таких умовах, але є переваги: трирічний стаж державної служби, навички роботи в команді, можливість здобути управлінський досвід тощо», – розповів Ігор Шинкарюк.

Майбутнє підрозділів, які готують професійних журналістів, а також працевлаштування випускників залежить і від стану медіаринку. Завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля переконаний, що інформаційна політика в державі сьогодні не сприяє розвитку медіапростору поліетнічного регіону. Адже в прикордонній області важливо забезпечувати інформаційні потреби не тільки титульної нації, а й етноспільнот. А для формування позитивного іміджу України неабияке значення відіграє достовірна інформація про нас, яку могли б транслювати регіональні медіа для сусідніх країн їхніми мовами. Проблема журналістської спільноти частково – й у відсутності професійних кадрів, адже не можуть усі, хто назвався журналістом, бути ним. Щодо навчання журналістів, у сучасних вступників ВНЗ є значні прогалини в шкільній підготовці, тому до третього курсу викладачам доводиться навчати студентів тому, що повинна давати школа, – зазначає завідувач кафедри.

Незважаючи на те, що пандемія вплинула на навчальний процес і проведення позанавчальних заходів, на відділенні планують відродження улюбленого фестивалю студентів «Інформаційна миска», ярмарків, засідань у пресклубі молодого журналіста та мають низку інших ідей для реалізації. Заступник голови облдержадміністрації переконаний, що подібні заходи потрібно відроджувати, тож буде усіляко підтримувати медійний підрозділ. Одним із перших кроків співпраці стане участь Ігоря Шинкарюка у Дні відкритих дверей, які організовує медійний підрозділ 20 травня для школярів, студентів, батьків, вчителів та всіх охочих.

Варто зазначити, що в попередні роки був підписаний договір про співпрацю між УжНУ й Закарпатською ОДА, утім, у зв’язку з пандемією, випускники не могли потрапили на стажування. Відтак після підписання меморандуму про співпрацю відділення журналістики й управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю перші охочі студенти зможуть пройти практику в цьому підрозділі, а найактивніші залишаться працювати.

Наталія Толочко,
фото Віталія Завадяка, Медіацентр УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416