У ректораті УжНУ «вимірювали істину»

17.10.2015
tetyana

16 жовтня у великій залі ректорату УжНУ в рамках заходів святкування 70-річчя вишу презентували науково-популярний фільм «Вимір справжности», присвячений Василеві Васильовичу Німчуку. Альма-матер, а зокрема один із перших факультетів – філологічний може пишатися своїм випускником. Він – професор, доктор філологічних наук, автор понад 500 наукових праць із діалектологї, історії української мови та мовознавства, правопису тощо.

Мовознавець є завідувачем відділу історії української мови Інституту української мови Національної академії наук України, членом-кореспондентом НАН України. Автор монографій «Староукраїнська лексикографія в її зв'язках з російською та білоруською», «Мовознавство на Україні в XIV–XVII ст.», «Давньоруська спадщина в лексиці української мови» та інші.

Випускники кафедри журналістики УжНУ під керівництвом викладачів факультету зуміли відчути всю життєдайну силу відомого мовознавця і передати це у фільмі.

На початку презентації декан філологічного факультету Галина Шумицька привітала присутніх із ювілеєм УжНУ та представила гостей-глядачів. Подивитися стрічку про видатну людину зібралися викладачі та студенти університету, випускники філфаку, декани факультету різних років. У залі були й ужгородські школярі. На презентацію прийшли поважні гості:  Василь Густі – очільник закарпатського осередку Національної спілки письменників України, Іван Ребрик – директор видавництва «Ґражда», Наталія Ребрик – проректор Закарпатського художнього інституту, Єлизавета Барань – доцент Закарпатського угорського інституту, Павло Чучка – доктор філологічних наук, працівники Наукової бібліотеки УжНУ, а також друзі та рідні Василя Німчука.

Професор Павло Чучка, який свого часу був деканом філологічного факультету,  згадав студентські роки, улюблених викладачів. Відмітив старання й активність молодого Німчука, із яким добре знайомий ще з часу навчання у виші. Також професор закликав молодь краю вступати саме до нашого університету.

Із привітальними словами виступили і проректор УжНУ Мирослава Лендьел, завідувач кафедри журналістики Юрій Бідзіля, доцент тієї ж кафедри Галина Шаповалова.

Випускниці відділення журналістики Світлана Лапига та Марія Чаварга розповіли про цікаві моменти творчого процесу. «Бувало, засиджувались до самої ночі в університеті, працюючи над фільмом. Робота над стрічкою тривала більше року. Не раз виникали труднощі, але результат був того вартий», – згадують дівчата.

Фільм починається історією про дитинство Василя Васильовича, про рідне село Довге, що на Іршавщині, де й минули юні роки відомого мовознавця. В епізоді-спогаді чоловік розповідає, що «народився у сім’ї трудящій, порядній. Батьки робили все для того, аби діти були щасливі». Згадує професор Заповідь  «Шануй батька і матір, і буде тобі добре, і довго проживеш на землі». У стрічці багато уваги приділено світогляду Німчука, його науковим досягненням, релігійним переконанням, а також стосункам із колегами та родичами.

Коментарі брата професора, Івана Німчука, дають змогу краще пізнати особистість відомого мовознавця, умови, в яких зростав великий талант. І хоч основний акцент кінокартини все ж припадає на наукову діяльність Василя Васильовича, не залишають байдужими його моральні якості істинного українця.

На жаль, сам «знавець слова» не зміг приїхати на презентацію «Виміру справжности». Незважаючи на поважний вік, Василь Німчук має безліч творчих ідей і зараз працює над їх утіленням. Тож здоров’я, натхнення і довголіття великому мовознавцеві!

Юлія МЕДЮХ, студентка відділення журналістики УжНУ

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416