Викладачі відділення журналістики презентували навчально-методичний посібник для вступників до магістратури

17.05.2014
tetyana

Під час презентації

15 травня у прес-клубі молодого журналіста «Медіаперспективи» відбулася презентація навчально-методичного посібника для підготовки до вступних випробувань «Магістратура з журналістики». Його уклали викладачі кафедри журналістики, а саме: Василь Путрашик, Галина Шаповалова, Василь Шаркань, Ярослава Шебештян та Галина Шумицька. Дизайн книги розробила Леся Поліха, науковим редактором посібника є Юрій Бідзіля, а технічним – Віталій Завадяк.

Галина Шумицька

«Частіше своїми здобутками у прес-клубі хвалитеся ви, студенти, сьогодні ж викладацький колектив вирішив потішити вас», – такими словами розпочала презентацію Галина Шумицька, доцент кафедри журналістики, одна з авторів посібника. Також вона розповіла, що стимулом до підготовки збірника стало запровадження у минулому році Міністерством освіти і науки України перехресного вступу до магістратури на спеціальність «Журналістика»: «Наприклад, здобув студент диплом бакалавра з хімії чи фізики й міг вступати з ним до магістратури на відділення журналістики. Розуміючи, що кількість вступників значно збільшиться, ми й почали роботу над збірником тестових завдань для вступника до магістратури. Однак навесні цього року цей експеримент був скасований, натомість перехресний вступ до магістратури оголошений на будь-яку спеціальність з будь-якої спеціальності, крім медичного спрямування і правознавства». Галина Шумицька акцентувала увагу студентів і на тому, що база  тестів, вміщених у ньому, буде апробована цього року під час вступних іспитів до магістратури.

Ярослава Шебештян

Ярослава Шебештян, доцент кафедри журналістики,  зауважила, що для укладачів збірника принциповим є розуміння університету як дослідницького навчального закладу: «Ми намагалися втілити підхід  прозорості, тобто рівності можливостей при вступі, й уникати двозначностей, які є предметом активних дискусій у журналістикознавстві. Тому брали до уваги передусім ті проблеми, аспекти й питання, які зафіксовані у відповідних академічних джерелах».

Звернула увагу й на те, що одним із завдань авторського колективу  є формування самостійності й критичності мислення вступників: «Критичність мислення, яка має бути притаманна магістрантові, формується на основі знань, які він здобув. Не може бути критичності мислення і винайдення якихось нових речей, відкриттів на порожньому місці. Щоб щось заперечувати, треба багато що знати. Тому, якщо ви опрацюєте цей посібник, не тільки систематизуєте свої знання, а й натрапите на невирішені питання, можливо, з’ясуєте для себе щось нове».

Галина Шаповалова

Доцент Галина Шаповалова у своєму виступі зосередила увагу на структурі посібника. До змістових блоків збірника увійшли: історія журналістики, теорія і практика журналістської творчості, сучасна українська мова у засобах масової інформації та основи журналістикознавчих досліджень.

«Наукова складова є важливою частиною вашого навчання в університеті. Упродовж чотирьох років ви працювали над своїми науковими роботами, відчули їх смак, ви маєте уявлення про їхній теоретичний аспект. І ці питання дозволять вам поглибити свої знання, узагальнити їх та систематизувати. Важливою частиною нашої професії є творча складова, тому ми підготували й комплекс практичних завдань. Ми сподіваємося, що, виконуючи їх, ви зможете виявити свій творчий потенціал, продемонструвати вміння креативно мислити».

Василь Путрашик

Тут є завдання, які передбачають написання публіцистичного міні-твіру за ключовими словами або макротемою. Інші пропонують проаналізувати медіатекст. Останній розділ посібника вміщує додатки з текстами для аналізу. Це журналістські твори наших сучасників та публіцистів минулих епох: Юрія Макарова, Сергія Рахманіна, Ліни Костенко, Олександра Кривенко, Августина Волошина, Василя Симоненка та інших. Увесь емпіричний матеріал, який представлений у цих тестових завданнях є оригінальним: усі вони розроблені авторським колективом на основі опрацьованих ними медіатекстів.

Старший викладач кафедри Василь Путрашик зауважив, що навчально-методичний посібник є «підсумком тривалої і наполегливої праці його творців», а найбільшою винагородою для людини є бачення плодів своєї роботи. Проте не тільки сам факт появи збірника є результатом – «реальні плоди з’являться тоді, як він стане дороговказом студентам в опануванні потрібних журналістові знань, коли з його допомогою вони творчо зростатимуть, удосконалюватимуть професійні вміння».

Василь Шаркань та Леся Поліха

Доцент Василь Шаркань зауважив, що посібник вийшов достатнім тиражем, надісланий у наукові бібліотеки, тому буде доступний для студентів. Можливо, його можна буде й придбати.

Студентки-магістрантки Наталія Каралкіна та Ірина Левіна

Цьогорічні магістранти Ірина Левіна та Наталія Каралкіна розповіли про особливості навчання у магістратурі, наголосивши на потрібності систематизованої бази необхідних матеріалів.

«Цей посібник може допомогти не лише під час вступу до магістратури, а й під час підготовки до державних іспитів»,  – зазначає Ірина. Наталка озвучила три, на її думку, найбільші переваги навчання в магістратурі при відділенні журналістики – це свобода, незабутні пари та можливість вибору майбутньої професійної спрямованості. Також вона подякувала тим, «хто робить магістратуру такою, якою вона є», тобто своїм викладачам.

Фото Олесі Матій

Відео Романа Сов’яка

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416