Правдами і неправдами

28.02.2012
oliab
Пристрасті довкола результатів міністерської перевірки в УжНУ досі не вщухають. Вчора, 27 лютого, на економічному факультеті відбулася прес-конференція керівництва університету та органів самоврядування на чолі з ректором Миколою Вегешем.
Пристрасті довкола результатів міністерської перевірки в УжНУ досі не вщухають. Вчора, 27 лютого, на економічному факультеті відбулася прес-конференція керівництва університету та органів самоврядування на чолі з ректором Миколою Вегешем.

Після короткого виступу-звіту про кількість факультетів, їхні досягнення, перейшли до гарячої теми – міністерської перевірки. Вона – тринадцята за останні три роки. Чи була в ній потреба? Що стало її причиною? Як зазначив ректор УжНУ, це спровоковано керівниками менших університетів області. Припустив, що коли попереднім дванадцятьом комісіям не вдалося нічого аж такого негативного виявити, то, можливо, у нас не все так погано?

Інформацію про те, що звітний документ з результатами перевірки вміщує 100 сторінок, спростували: оригінал складається з 53 сторінок тексту. Питання зовсім в іншому: для ознайомленнями з її змістом ректору надали всього-на-всього 2 години. За цей час було виявлено 30 помилок, які комісія погодилася виправляти ручкою просто в оригіналі довідки.

Зрозуміло, що це викликає певні підозри. Крім того, з 24-х членів комісії присутніми на той час були лише четверо. Підписи голови та членів комісії додані до тексту Акту перевірки окремим аркушем, що суперечить усім вимогам діловодства.

Керівництво університету наголосило також на тому, що головною метою перевірки було не бажання звільнити ректора, а показати, що у нас безлад, що викладачі не вміють навчати, а студенти не можуть вчитися.

Розповіли і про те, що ще до виїзду комісії з Києва університет попередили про можливу її прискіпливу роботу на трьох факультетах: міжнародних відносин, юридичному та економічному. Є припущення, що ці підрозділи складають неприємну для когось конкуренцію.

Однією з цікавих тем було обговорення неправомірного анкетування студентів, яке часом відбувалося перед міністерською контрольною роботою, за однією з версій ректорату, аби менше часу залишалося на виконання завдань. Опитали 1775 осіб. Результати вийшли такими: 90% студентів назвали рівень викладання високим; 8,9% – достатнім; 1,1 % – низьким. 79, 3% стверджують, що бібліотека надає всю потрібну літературу. 83% вважають, що в університеті немає посадових зловживань та хабарництва. 39 осіб з усіх опитаних стикалися з ним, а 81 особисто давали хабара.

Ректор УжНУ висловив сподівання, що подальші події розгоратимуться мирним шляхом, без страйків, пікетувань чи мітингів. А голова студентського профкому Андріана Завадяк заявила: «Студенти вступали до УжНУ – і ми його збережемо. Треба вийти до ОДА – ми вийдемо. Поїхати до Києва – поїдемо. Але не дамо ліквідувати наш університет».

Наразі керівництво вишу готує позовну заяву до адміністративного суду м. Ужгорода на підставі факту відсутності членів комісії під час ознайомлення з результатами перевірки. На питання, а що далі, ректор відповів: «А нічого. Суд триватиме, з нашого досвіду, близько року, а тоді це вже стане неактуальним».

Чи стане неактуальною й доля нашого університету за рік? Чекатимемо розгортання подій...

Світлана Лапига, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416