І знову квартирне питання, або «у пошуках житла-2013»…

24.08.2013
oliab


Квартирне питання знову актуальне
У кінці серпня багато студентів УжНУ знову починають шукати житло, адже більшість з них – немісцеві. Звісно, ця проблема стає актуальною щороку в один і той же час. Цього року, як з'ясувалося у ході розмови з місцевим ріелтором з нерухомості Іриною Анатоліївною, змінилася лише ціна…


Квартирне питання знову актуальне

У кінці серпня багато студентів УжНУ знову починають шукати житло, адже більшість з них – немісцеві. Звісно, ця проблема стає актуальною щороку в один і той же час. Цього року, як з'ясувалося у ході розмови з місцевим ріелтором з нерухомості Іриною Анатоліївною, змінилася лише ціна…

Пані Ірина каже, що житло студенти почали шукати вже з початку липня. В основному хочуть жити «з хазяйкою» або ідуть «на підселення» до інших студентів. «З хазяйкою», як показує практика, довго не живуть: спочатку ніби влаштовує ціна (порівняно не дуже висока), але згодом з’ясовується, що не підходить спосіб життя із старшою, до того ж чужою людиною. Тому вже за місять починається переселення до своїх однокурсників.

Орендодавці не хочуть здавати своє житло хлопцям. З дівчатами, вважають вони, менше проблем. Часто студенти живуть і по четверо в одній кімнаті. Пріоритетні райони міста – це площа Корятовича та поблизу неї, проспект Свободи, вулиці Грушевського, Минайська, Заньковецької та Капушанська. Район «БАМу» не популярний серед спудеїв, хоча й університет недалеко. Всі хочуть жити поближче до центру.


Квартирне питання знову актуальне

Є багато приїжджих з різних регіонів України: Львівської, Тернопільської, інших областей. Вони в основному йдуть «на підселення» або «до хазяйки». В той час як закарпатці дозволяють собі жити в окремих квартирах та в кращих умовах, але і за відповідну плату. Студенти часто «осідають» на одних і тих самих квартирах: якщо вже знайшли комфортне житло з хорошими власниками, то домовляються про невелику плату за літні місяці, під час яких знаходяться вдома. Є орендодавці, які згодні навіть почекати все літо своїх наймачів-студентів, якщо влаштовують одне одного.

Ріелтор розповідає про ціни на житло в Ужгороді цього року: «Однокімнатні «малосімейки» зараз коштують від 1000 гривень на місяць, так само коштують і «однокімнатки» з дуже поганими умовами. Хороші та комфортні однокімнатні квартири коштують від 1500 гривень на місяць (тут не враховуються комунальні послуги та платежі по лічильниках). Зустрічаються нахабні власники, які не створюють ніяких умов для проживання, але хочуть велику плату за нерухомість. Є квартири по 300-500 доларів за місяць, але їх орендують переважно студенти з «багатих» районів Закарпаття, батьки яких хочуть бути впевнені, що їхні діти живуть у хороших умовах.

Перед початком нового навчального року ціни виросли на 100-200 гривень. Ріелтори за свої послуги беруть половину від вартості орендованого житла на місяць, хоча трапляються випадки, коли просять і менше. Зараз орендодавці встановлюють велику плату за свою нерухомість, тому що є попит, а квартир мало.

Друга хвиля масштабного пошуку студентського житла надходить перед новорічними святами, адже півроку вистачає, щоб посваритися або не «зжитися» із своїми сусідами. Іншою причиною може стати те, що квартира виявляється холодною чи незручною.

Тому краще почекати з вибором житла до жовтня-листопада, коли ціни нормалізуються, збільшиться вибір. Студентам-першокурсникам краще місяць-два пожити в гуртожитку, знайти там друзів, і вже потім разом шукати житло, щоб через сварку між собою не доводилося знов переселятися до інших. Та й просто варто спробувати справжнього студентського життя».

Наталія Лутак, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416