Святкували разом – вийшло гарно


Міжвузівське свято - добрий досвід

9 листопада, у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, ось уже 15 років поспіль українці відзначають велич рідного слова та прадавньої мудрості. Цьогоріч 13 листопада у стінах Закарпатського державного університету літературно-мистецьке свято до Дня української писемності та мови зібрало студентів ЗакДУ, Ужгородського національного університету та Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

 


Студентка УжНУ Віра Білас виконує пісню «Мова єднання»

Дійство розпочалося словами привітання проректора з навчальної та виховної роботи ЗакДУ Кляп Маріанни Іванівни. Потім ініціативу в свої руки перейняли вихованці Закарпатського державного університету. Студенти зробили короткий екскурс історії виникнення української писемності та нагадали про подальший її розвиток, адже від часів російського царизму та в умовах Російської імперії витримала 48 заборон – такого не знає історія жодного народу. На прикладі діалогу між двома знайомими спудеї продемонстрували, як недбале ставлення до власного мовлення викликає не лише зневагу, а й огиду.


Доцент УжНУ Наталія Венжинович з нагородами

Упродовж свята зі сцени лунали поетичні рядки про рідне слово таких відомих українців, як Ліна Костенко, Григір Тютюнник та Дмитро Павличко. Не обійшлося, звісно, й без запальних вальсів та мелодійних веселих пісень у виконанні організаторів та гостей свята.

Студентки І курсу філологічного факультету Віра Білас, Анастасія Дуб, Ольга Лугош, Роксолана Крошней і Мар’яна Дочинець прочитали поезію Дмитра Білоуса «Коли забув ти рідну мову». Піснею «Мова єднання» Віра Білас ще раз довела мелодійність та глибину українського слова. Вихованці Закарпатського угорського інституту також розповіли, чим для них є рідна мова.

З нагоди свята української писемності студенти ЗакДУ підготували короткий відеосюжет із загадковою назвою «Сон осіннього ранку…». Шалені оплески пролунали на адресу талановитих акторів, адже історія про мрійників розвеселила весь зал.

Закінчилось святкування врученням грамот і подяк. Наталія Венжинович, доцент кафедри української мови філфаку УжНУ, окрім подяки колективу філологічного факультету, отримала у подарунок книгу Еміла Ландовського «Ужгород на зламі епох». На прощання учасники святкування разом із гостями заспівали пісню «Тобі, Україно».

Анна Малахова, студентка відділення журналістики

Приєднуйся до нашої медіародини!

Проконсультуйся з нами щодо вступу, розпитай про все, що хвилює.
Проконсультуватися

Телефон

БУДЬМО НА ЗВ'ЯЗКУ

+380 (312) 64-32-46

Адреса

ПИШІТЬ, ЗАХОДЬТЕ
Україна, 88000, 
м. Ужгород, 
вул. Університетська, 14, 
аудиторія 416