Вівторок, 21.11.2017, 12:19
  Ви увійшли як Гість | Група "Гiсть" | RSS
Вітальня БлоґиРеєстраціяВхід
[Розширений пошук]
Навігація
Хмарка теґів
Категорії розділу
Викладачі [4]
Студенти [170]
Наші випускники [12]
Наші гості [2]
Андрій Чижевський [0]
Наші колеги
Вітальня » 2012 » Вересень » 24 » Чим загрожує любов до кока-коли?
22:13
Чим загрожує любов до кока-коли?

Ірина Можарович
Недавно сиділа у кафе з друзями і помітила, що багато хто замовляє собі якісь газовані напої (кока-кола, pepsi, sprite тощо), у тому числі і мої друзі. Чомусь мене зацікавив склад кока-коли, яку пила одна з моїх подруг. Прочитавши його, дуже здивувалася, чому він такий короткий. Вдома я вирішила знайти щось про склад кока-коли. Ось що офіційно подає її виробник:
Цукор,
Діоксид вуглецю,
Барвник цукровий колер Е150,
Ортофосфорна кислота (170 ppm фосфору) Е338,
Кофеїн (140 ppm),
Ароматизатори.
А тепер детальніше про склад, який, нагадую, заявлений офіційно. Справа в тому, що припущень, що саме знаходиться в кока-колі, дуже багато, однак ми не можемо довести, чи дійсно кока-кола містить в собі так багато хімії, так що будемо задовільнятися офіційною версією.

1. Отже, цукор. З цукром все зрозуміло, поки там дійсно цукор, а не, припустимо, цикламат, аспартам або сахарин. Ну, думаю компанія «Кока-кола» проходить досить контролів, щоб ми всі не постраждали хоча би від цукру.

2. Діоксид вуглецю, який входить до складу всіх газованих напоїв, у харчовій промисловості позначається як Е 290 і використовується як консервант. Вважається безпечною харчовою добавкою, хоча в деяких експериментах знижував здатність до відтворення потомства.

3. Цукровий колер Е150. Тут кока-кола трішки «кривить» або дані у Вікіпедії недостатні, якщо хто може, подивіться на пляшку кока коли і скажіть, чи зазначений там точний код барвника. Справа в тому, що у цукрового колера є 4 коди: Е150b, Е 150c, Е 150d. Хоч цей барвник і дозволений на території України, у кожного з них є свої побічні ефекти.

4. Ортофосфорна кислота, або Е338 – це регулятор кислотності. Якщо вживати в невеликих кількостях, то вважається безпечною. При вживанні у великих кількостях призводить до руйнування зубів і втрати в кістках кальцію.

5. Кофеїн, що входить до складу коли, є сильним сечогінним, а концентрація глюкози в колі перевищує її вміст у крові – все це призводить до того, що кока-кола виганяє воду спочатку в кров, а потім і з організму, викликаючи спрагу. До кофеїну як тонізуючого засобу нечутливі до 10% людей, на них він впливає протилежно.
Як ви бачите, 3 із 5 пунктів небезпечні, а це вже привід для занепокоїння.
Особливо не бажано питии цей напій тим, у кого проблеми зі шлунком. І якщо ви вже п’єте колу, то пийте ту, що з цукром, а не дієтичну, оскільки в колі без цукру використовуються підсолоджувачі, а те, що вони шкідливі для здоров’я, безсумнівно! Також кока кола добре видаляє іржу і накип у чайнику, плями крові, наліт в унітазі. Все це завдяки високому вмісту в кока-колі ортофосфорної кислоти.

Категорія: Студенти | Переглядів: 348 | | Рейтинг: 0.0/0


Усього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Календар

«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів новин

Пошук у словниках

Відділення журналістики УжНУ © 2017 • Передрук матеріалів сайту можливий за умови гіперпокликання на них •  Хостинг від uCoz